Nič nie je také dokonalé, aby sa to nedalo zneužiť
Čerstvé album The Great Outdoors se od prvních ep, která bylo možné bez okolků umístit do škatulky IDM nebo poslechová elektronika, dosti výrazně liší. Překračuje žánrová omezení, nabízí širokou paletu z velké části I akustických zvuků a v podstatě vylučuje snadnou definici. Proč ses z prvotního omezeněho hudebního prostoru vydal cestou maximální otevřenosti nejrůznějším vlivům? Co tě k tomu vedlo?

Nebavia ma štandardy. A všeobecne sa mi zdá, že sa veľa aj dobrej hudby začína na seba podobať. Nechcem pridávať do už aj tak enormného množstva hudby ďalší klon. Každá hudba ktorá ma v poslednej dobe mimoriadne zaujala má v sebe porciu originality, aj keď v mnohých prípadoch iba šikovne čerpá z minulosti a prefíkaných kombinácií. Šéfkuchár je dôležitý, suroviny sa nemenia, paradajka chutí stále ako paradajka (viacmenej).

Inspirovaly tě při práci na desce nejaké určité tendence v současné hudbě či přímo konkrétní umělci? Cítíš spřízněnost s nejakou vlnou nebo směrem?

Počúvam pomerne široké spektrum hudby, povedzme od Isaca Hayesa, cez raných Human League, Primal Scream, až po abstraktný hiphop a minimalistickú elektroniku, napríklad Apparat. Snažím sa ale programovo nepodobať na nič čo počúvam. Keby som mal ale definovať štýl, ktorý mi poslucháčsky najviac sedí, vybral by som si nahrávky z Ninja Tune resp. ich sublabelu N-Tone.

Jaká hudba tě v poslední době nejvíce zaujala?

Clouddead - Ten, Xploding Plastix, Jimi Tenor - Beyond The Stars, Dj Krush - Jaku.

Máme desku chápat jako tvou sólovou práci anebo se na jejím vzniku výrazněji podíleli I jiní?

Povedzme že The Great Outdoors je prvým krokom od one man show (akou bolo Sleepfields EP) k väčšej otvorenosti k spolupráci s inými hudobníkmi. Najvýraznejšie sa na albume podpísal Rišo Imrich z Nylon Union, jeho zmysel pre harmóniu výrazne pomohol muzikálnosti niekoľkých trackov. Vokálne party boli zostrihané z nahrávok zamýšľaných pre iné účely, typický found art, ale s oboma vokalistkami - Tracy Miller aj Sylviou Menyhert - by som rád pracoval aj v budúcnosti. Na gramofóny hral Hlavolam, niektoré piano a rhodes party rozvinul Boro, basu nahral Turzo a krídlovku človek ktorého meno nepoznám na jednej session v internátnom rádiu.

Jak obvykle vzniká skladba projektu Abuse? Mohl bys ten proces popsat?

Každá skladba vzniká inak, niekedy začnem vrstviť hmotu abstraktného materiálu a v nej nájdem súzvuk ktorý potom vytiahnem na povrch, alebo začnem s fungujúcim groovom ako základom a v poslednej dobe sa snažím o klasický songwriting s pomocou rhodes piana a dvojstrunnej gitary. Všetky postupy ale majú jedno spoločné - výsledok sa vždy radikálne líši od pôvodnej predstavy.

Skladby na desce jsou dosti různorodé - dokážeš vystihnout, co mají společného, co je spojuje?

Snažil som sa o určitú kompaktnosť ale zároveň pestrosť, myslím že skladby spája ponuro/optimistický opar a urbánna atmosféra. Snáď je albumu vlastná aj určitá obrazotvornosť.

Jak v současné době vypadá koncert Abuse?

Abuse live band tvoria (okrem mňa ako strojvodcu) scratchujúci Hlavolam za gramofónmi a rytmika z kapely Nylon Union - Martin Turzík na basu a Mates Homola na bicie.

Do jaké míry a v čem se bude lišit živé provedení skladeb od verzí známých z desky? Dočkají se návštěvníci koncertu v Paláci Akropolis I dalších nových skladeb, které se třeba na desku nevešly?

Predstavíme všetky zásadné tracky z The Great Outdoors a niekoľko overených starších kúskov. S príchodom nového bubeníka sa snažíme posunúť rytmiku ešte viac v prospech živého hrania a vyrobiť energeticky výdatnejšiu zmes. V Akropolis nás bude vizuálne sprevádzať vj Clad z pražských Phase.

Kde se vlastně vzal název Abuse a co tedy zneužíváš?

Nič nie je také dokonalé aby sa to nedalo zneužiť. Vystihuje to aj môj spôsob zaobchádzania do samplami. Prvotný impulz je ale úplne prozaický - odkaz na starú počítačovú hru.

Hynek Dedecius - autor je redaktorem časopisu HIS Voice
25.1.2005